Κουλουράκια γεμιστά με χουρμάδες (νηστίσιμο)
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
- 1/2 κεσεδάκι Βιτάμ
- 3 κουταλιές Νέα Φυτίνη
- 1/2 ποτήρι ζάχαρη άχνη
- 1 ποτήρι μπύρα
- 3 βανίλιες
- 2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
- 3 - 4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 gr χουρμάδες
- 1 ποτήρι νερό
- 1 κουταλιά κανέλα
- 1/2 ποτήρι φυστίκια Αιγίνης ή καρύδια ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε με το μίξερ το βιτάμ και την φυτίνη μαζί με την ζάχαρη άχνη καλά. Προσθέτουμε την μπύρα, τις βανίλιες, το μπέϊκιν πάουντερ και ανακατεύοντας με το χέρι προσθέτουμε και το αλεύρι λίγο - λίγο, για να ενσωματωθεί στο μείγμα, μέχρι να αισθανθούμε τη ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Προσοχή, δεν πρέπει να ζυμώσουμε το μείγμα πολύ ώρα γιατί θα σφίξει. Θέλουμε η ζύμη μας να είναι αφράτη. Κατόπιν αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου.
Όση ώρα η ζύμη μας ξεκουράζεται εμείς ετοιμάζουμε την γέμιση. Ξεφλουδίζουμε τους χουρμάδες και βγάζουμε τα κουκούτσια τους. Κατόπιν τους βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με ένα ποτήρι νερό και μια κουταλιά κανέλα και τους αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να σωθεί το νερό και να μαλακώσουν. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ζάχαρη καθόλου γιατί οι χουρμάδες είναι αρκετά γλυκοί. Στο τέλος προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει λίγο.
Στην συνέχεια, παίρνουμε από την ζύμη μία πολύ μικρή ποσότητα, όπως ένα μικρό καρύδι, και την πλάθουμε σε σχήμα στρογγυλό. Κατόπιν με ένα χοντρό πλάστη ή με το χέρι μας πλαταίνουμε την ζύμη φτιάχνοντας μία μικρή πιτούλα. Στην μέση της πιτούλας βάζουμε 1 κουταλάκι από την γέμιση και κλείνουμε την ζύμη σε σχήμα πουγκάκι. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε για όλη την ποσότητα της ζύμης και της γέμισης.
Τοποθετούμε όλα τα κουλουράκια στο ταψί του φούρνου αφού προηγουμένως έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Κατά την τοποθέτηση προσέχουμε το κλείσιμο της ζύμης να είναι προς τα κάτω ώστε να μην μας ανοίξουν τα κουλουράκια κατά την διάρκεια του ψησίματος και χυθεί η γέμιση. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 °C, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, για περίπου 20 - 30 λεπτά.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.