Πίτα με πράσο και ανθότυρο
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κιλό χωριάτικο φύλλο
- 4 πράσα
- 3 κουταλιές τραχανά γλυκό
- 300 gr ανθότυρο
- 3 αυγά
- 1/2 κούπα γάλα συμπυκνωμένο (εβαπορέ)
- 1 κουταλάκι κοφτό ξύσμα μοσχοκάρυδου
- 3 - 4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
- σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τα πράσα και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε λίγο νερό, περίπου 15 λεπτά. Μετά ρίχνουμε τον τραχανά και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί 20 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό. Τότε ρίχνουμε το γάλα και βράζουν λίγο ακόμα, ενώ ανακατεύουμε για να μην κολλήσει ο τραχανάς.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και βάζουμε μέσα το ανθότυρο. Ανακατεύουμε καλά και στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα μοσχοκάρυδου. Κατόπιν ρίχνουμε τα αυγά, αφού πρώτα τα έχουμε χτυπήσει με ένα πηρούνι, και ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε 3 - 4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη για να γίνει το μείγμα λίγο σφιχτό και λίγο αλάτι ανάλογα με την προτίμησή μας.
Στην συνέχεια παίρνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε, το διπλώνουμε στην μέση και στην μία πλευρά του βάζουμε κατά μήκος τη γέμιση με ένα κουταλάκι. Κατόπιν πιάνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, και το τοποθετούμε στο ταψί, στο οποίο έχουμε προηγουμένως στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα. Τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί. Με ένα πινέλο βρέχουμε με νεράκι το πάνω μέρος των φύλλων και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε στους 180 °C, στις αντιστάσεις πάνω - κάτω και στην χαμηλή θέση του φούρνου, για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Αφού κρυώσουν, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Η πίτα μας τρώγεται εξίσου ωραία και ζεστή και κρύα.
Κάλη επιτυχία και καλή όρεξη!