Βλάχικη πίτα (Νηστίσιμη)
ΥΛΙΚΑ
- 12 φύλλα για πίτες
- 800 gr σπανάκι φρέσκο
- 400 gr τσουκνίδες
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα (μόνο το πράσινο μέρος)
- 1 κουταλάκι αλάτι
ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ
- 700 gr αλεύρι για κάθε χρήση
- 1 κούπα νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 gr)
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας λάδι
- λίγο νισεστές γαι το άνοιγμα των φύλλων
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένουμε καλά το σπανάκι, τις τσουκνίδες και τα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε (για να μην τσιμπηθούμε από τις τσουκνίδες καλό είναι να φορέσουμε γάντι μιας χρήσης). Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα χόρτα μας μαζί με 1 κουταλάκι αλάτι και λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε τρίβοντάς τα με τα χέρια μας για να μαλακώσουν. Αυτή η γέμιση που δημιουργήσαμε θα την χρησιμοποιήσουμε σε τρεις δόσεις. Πρέπει δε να προσέξουμε τα λαχανικά της γέμισης επειδή με το αλάτι θα βγάλουν αρκετά υγρά, να τα στραγγίσουμε με τα χέρια καλά πριν τα στρώσουμε στα φύλλα. Στην συνέχεια αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και βάζουμε διαδοχικά σε στρώσεις 3 φύλλα - γέμιση - 3 φύλλα - γέμιση - 3 φύλλα - γέμιση και στο τέλος 3 φύλλα. Κάθε φύλλο που στρώνουμε στο ταψί απαραίτητα το λαδώνουμε. Προσοχή όμως γιατί το έτοιμο φύλλο θέλει ελάχιστο ελαιόλαδο σε σχέση με το σπιτικό. Το τελευταίο φύλλο που τοποθετούμε στο ταψί το ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει πιο τραγανό στο ψήσιμο. Η πίτα μας είναι έτοιμη για ψήσιμο.
Για σπιτικό φύλλο.
Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κάνοντας μια λακούβα στην μέση και εκεί ρίχνουμε το χλιαρό νερό, αλάτι, λάδι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε σιγά - σιγά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Χωρίζουμε την ζύμη σε 12 κομμάτια σε σχήμα μπάλας, τα οποία βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα, αφήνοντας τα για μισή ώρα περίπου να ξεκουραστούν. Στην συνέχεια πέρνουμε το κάθε κάθε ένα κομμάτι χωριστά και τοποθετώντας το σε καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε το φύλλο όσο λεπτό το θέλουμε με ένα λεπτό πλάστη. Για να μην μας κολλάει το φύλλο και μας παιδεύει το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι με νισεστέ. Τα φύλλα μας είναι έτοιμα για να κάνουμε την πίτα μας.
Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, στην τελευταία προς τα κάτω θέση στο φούρνο, χρησιμοποιώντας την αντίσταση πάνω και κάτω για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Κάλη επιτυχία και καλή όρεξη!